Tiny Finger Point Hand With Heart

26-12-2012

Make your own cute gingerbread house.

I wish you a merry Christmas, I wish you a...

Ja, de eerste kerstdag is weer geweest, en het is tijd voor een echt kerst-ding: gingerbread houses!
Je weet wel, die schattige huisjes die versiert zijn met van alles en nog wat. Ik was al heel lang van plan om zo'n ding te maken, en nu met kerst is het er eindelijk van gekomen. 




Het is echt een 'gezellig winter binnen dagje'-project. Ook heel leuk om voor de jaarwisseling te maken!
Wat je nodig hebt is dit:
  • 1 Kg bloem
  • 300 g boter
  • 2 eetlepels koek kruiden
  • 2 eetlepels gemalen gemberpoeder
  • 1 eetlepel bicarbonate van soda  
  • 450 gram suiker
  • 3 grote eieren
  • 225 g suikerbieten siroop
Baktijd alles bij elkaar 50 min.

Om het huisje te versieren en in elkaar te zetten:
  • 500 g poedersuiker
  • evt. wat citroensap
  • andere dingen om het huis mee te versieren bv. honing, kokos, winegums, gesmolten chocola, enz.
  • geduld en een goed humeur.

Neem een grote kom, en doe daar de helft van de bloem in, en de koude boter. Verkruimel het. Dit doe je door steeds met je vingertoppen (vingertoppen, niet je hele hand) wat boter te mengen met wat bloem, zodat er kruimeltjes ontstaan. Dit duurt even.
Hierna doe je de rest van de bloem erbij, de kruiden, de gember en de soda. Meng in een ander bakje de eieren en de suiker en de siroop, totdat de suiker helemaal is opgelost. 

Tip: gebruik hiervoor een mixer.

Meng daarna dit mengsel in de bak met de bloem, roer dit even met een houten lepel, en begin er daarna een stevig deeg van te maken. 



Het deeg is heel lekker...

Verdeel het deeg in vier gelijke stukken, en rol het uit tot ongeveer één centimeter.

Tip: teken eerst op een stuk papier de plattegrond van je huis, dus voorkant, dak en muur. Knip dit uit. Vergeet niet om alle figuren 2x uit het deeg te halen.

Tip: maak de muren en de voor-en achterkant van wat dikker deeg dan het dak. Neem voor het dak bijvoorbeeld een halve centimeter, (tot één) en voor de muren twee centimeter.

Snijd nu de figuren uit het deeg. Neem het ruim, straks kan je het nog preciezer uitsnijden.
Bak elk stuk deeg (wat dus al uitgerold en uitgesneden is) ongeveer 12 min.
Laat het daarna 5 min. afkoelen, en snijd het dan in de precieze vorm met een kartelmes.
Nu kan je ook de ramen en deuren uit het deeg snijden.

Deeg over? Bak er leuke koekjes uit die je op het huisje kunt plakken! Neem hiervoor de baktijd 7 min. anders verbranden ze.




Als je alle vier de 'klompen' deeg hebt gebakken (en de restjes), en alles precies in de juiste vorm hebt gesneden, is het tijd voor het leuke werk. Nou, laat alles wel even goed afkoelen, tot het écht op kamertemperatuur is. 
Maak glazuur door poedersuiker, evt. een druppeltje citroensap en een heel klein beetje water te mengen. Zorg er voor dat je icing lekker dik is, anders wordt het bouwen van het huis heel moeilijk.
Bij mij ging dit ook niet van een leien dakje...



Begin op een stevige ondergrond, een dienblad of snijplank bijvoorbeeld. Smeer een stevige laag glazuur op de randen, en druk zeker een minuut lang goed aan. 

Tip: als je het dak er op hebt gezet, gebruik dan tandenstokers of andere hulpmiddelen als 'steunpalen'. Laat het huisje zo een nacht of tenminste een paar uur rusten. 
Ik had zelf een probleempje: het dak was te dik. Dus toen ik dat er op zette scheurde een stuk van het huis, en stortte alles in... dramatisch einde.
Maar gelukkig kwam mijn moeder op het geweldige idee om met de overgebleven stukken koek een kleiner huisje te maken, want er was gelukkig nog genoeg over. En dat lukte! Toen heb ik het glazuur ook dikker gemaakt, en langer aangedrukt.

Tip: voordat je alles in elkaar zet moet je het huisje versieren, want er na kan dat niet meer.

Zelf heb ik honing over het dak gesmeerd, en er kokos op gestrooid, een soort 'sneeuw' effect.

Problemen met het dak kan je makkelijk oplossen. 


Je hebt vast nog wel wat restjes over.
Koekjes kan je heel leuk versieren met glazuur, en poedersuiker kan je gebruiken als sneeuw.


Omdat mijn vader jarig is op tweede kerstdag, was dit zijn cadeautje. Twee marsepeinen katten omdat we die sinds kort hebben (nee, echte, niet van marsepein) en een koekje met de leeftijd.
Ik ben zeker van plan om nog een keer zo'n huisje te maken, want het blijft heel leuk.






Hopelijk vonden jullie dat ook,
Liefs,
Emma.



14 opmerkingen:

  1. Wat onwijs gaaf gedaan! Ik wil dit zeker wel proberen volgend jaar met kerst! :) xx Laura

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ziet hij er leuk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Super leuk! En gefeliciteerd met je vader. GAat het goed met Katy en Lucas?
    xxx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha dankjewel :)
      Ja hoor, Lucas mag zelfs al gewoon naar buiten!

      Verwijderen
  4. Ziet er superleuk uit!
    Liefs, Manon

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh wauw wat heb je dat super gaaf gemaakt! Gewoon een huisje van koek :O Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ziet er leuk uit

    x
    www.sistersandsisters.com

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ah they look so so yummy! definitely going to try this out

    Hope you had a great christmas!

    hope you'll visit back
    www.marylee31.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mmmm... sweet ;-)
    Nice blog
    I have fashion blog too, so take a look ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het ziet er echt geweldig uit, ik wil het zeker is proberen.(:

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!
Vragen beantwoord ik zo snel mogelijk, en
natuurlijk bezoek ik jouw blog ook even. ♥